SFATUL MEDICULUI

BINE DE STIUT
Aplicatiile locale de solutii sau sampoane medicinale, reprezinta in general, tratamentul de mentinere in conditii optime ale pielii si blanii. Pielea este cel mai mare organ si este responsabila de foarte multe functii importante pentru mentinerea sanatatii. Pielea se comporta ca o membrana semipermeabila si previne pierderea de apa, electroliti, proteine si alte macromolecule. Protejeaza organele interne de diferiti agenti chimici, fizici sau microbiologici. Alaturi de pilozitati si circulatia sanguina superficiala, are un rol deosebit in procesul de termoreglare.
[ citeste mai multe ]

SFATURI UTILE
In cele mai multe cazuri, problematica dermatologica la caini si pisici are o cauzalitate polifactoriala.
O clasificare sumara si pe intelesul tuturor a cauzelor aparatiei dermatitelor ar fi:
» factori alergenici si predispozanti, - in speciali cei legati de alimentatie, si/sau de genetica rasei;
» factori infectiosi, - bacteriologici si micotici (Staphilococcus, Malassezia, etc);
» factori parazitologici, - parazitoze externe foarte frecvente in sezonul calduros (pureci, capusi);
» factori habituali, - legati de mediul interior (casa, curte) si exterior si de gradul acestuia de poluare cu agenti potentiali
» patogeni (praf, murdarie, microorganisme, umiditate excesiva);
» factori imunitari, - in special pentru dermatita atopica;
» factori legati de igiena animalului, - frecventa toaletarii prin trimat, tuns, spalat, - proprietarul este direct responsabil.
[ citeste mai multe ]

DESPRE CLORHEXIDINA
In ultimii ani medicii veterinari din toata lumea au ales sa utilizeze tot mai intensiv diferite produse antimicrobiene pe baza de clorhexidina (gluconat sau digluconat), un agent antiseptic foarte eficient si persistent cu o eficacitate dovedita impotriva unui spectru larg de microorganisme. Clorhexidina actioneaza prin legarea de peretele celular, cauzand denaturarea si precipitarea continutului citoplasmei.
[ citeste mai multe ]

ALERGII SI ATOPII LA CAINI
Veterinarii care isi limiteaza practica la caini si pisici intalnesc multe afectiuni ale pielii. Exista numeroase conditii care determina probleme ale pielii la caini sau pisici, dar cele mai comune sunt de departe alergiile.
- SIMPTOME ALE ALERGIILOR -
Cainii cu alergii pot prezenta urmatoarele simptome:
» isi rod labele
» isi freaca fata de covor
» se scarpina frecvent
» au infectii ale urechilor (otite)
» le cade parul in mod excesiv
» au pielea iritata si traumatizata
[ citeste mai multe ]

INFECTIILE URECHII MEDII SI INTERNE
Urechea medie si interna a pisicilor si cainilor este separata de urechea externa prin timpan. Nu este posibil sa vezi urechea interna si cea medie fara ruperea timpanului. Infectiile si problemele urechii medii si interne cer un diagnostic si tratament prompt pentru prevenirea deteriorarii si/sau pierderii auzului cu caracter permanent. Urechea medie si interna coordoneaza auzul si controlul echilibrului. Din acesta cauza problemele in aceasta zona se manifesta prin pierderea auzului dar pot include si pierderea echilibrului sau alte probleme neurologice. Din fericire, daca sunt depistate la timp, cele mai multe infectii ale urechii interne si mijlocii pot fi tratate cu succes.
[ citeste mai multe ]